Good Contents Are Everywhere, But Here, We Deliver The Best of The Best.Please Hold on!
Data is Loading...
Gradska arena "Husejin Smajlović"

Vijeće Grada Zenica je na svojoj osmoj sjednici održanoj dana 25. maja 2017. godine donijelo Odluku o davanju naziva Gradskoj areni po imenu rahmetli Husejina Smajlovića, prvog gradonačelnika Grada Zenica.

  • Text Hover

Ideju o izgradnji Arene pokrenuo je Gradonačelnik Smajlović. Ta ideja je usvojena i krenulo se u realizaciju.

 

Izgradnja arene započela je u februaru 2007. godine, a završena je i otvorena dvije godine kasnije, tačnije 20.marta 2009 .godine na Dan grada Zenice uz prigodnu manifestaciju i defile zeničkih sportaša, pri čemu je otvoreno 14. po redu “Zeničko proljeće”.

 

Na svečanosti otvaranja arene prisutni su bili: delegacija iz Zenice, iz Švedske, Njemačke i Mađarske, predstavnici diplomatskog zbora, te brojni drugi zvaničnici države, Federacije Bosne i Hercegovine i općina, Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine, te strukovnih sportskih saveza, kao i drugi istaknuti ljudi iz javnog života.

 

Iste noći održan je koncert bosanskohercegovačkog umjetnika Dine Merlina.

Višenamjenska dvorana u bosansko-hercegovačkoj Zenici, najčešće se koristi za sportske događaje, koja joj je primarna namjena, ali zbog svoje multifunkcionalnosti namjenjena je i za koncertnu djelatnost.

 

Kapacitet dvorane iznosi 6.145 sjedećih mjesta, a u toku održavanja koncerata (tribine i parket) iznosi više od 10 hiljada posjetilaca.