Vijesti

Nedim Talić: Na proljeće krećemo s izgradnjom sportsko-rekreacionog centra Smetovi

Na zeničkom izletištu Smetovi koje se nalazi daleko od gradske buke i smoga godinama se nalaze neiskorišteni potencijali.
U razgovoru s direktorom Javnog preduzeća za upravljanje sportskim objektima u Zenici Nedimom Talićem razgovarali smo o planovima ulaganja u ovo izletište i proširenju infrastrukture.

Da svi imaju volju i želju zeničko izletište pretvoriti u mjesto odmora i uživanja u prirodi govore i sastanci koji su održani u proteklih mjesec dana na temu rješavanja problema sportsko-rekreativne zone Smetovi. Razgovorima su prisustvovali članovi nevladinog sektora, Gorskih službi spašavanja, Foruma građana Zenice te policijske uprave Crkvice koja je nadležna za sigurnost područja na Smetovima.

U razgovoru za Klix.ba Talić je pojasnio kako određeno neuređeno pitanje imovinsko-pravnih odnosa stvaraju probleme na realizaciji projekta, ali je upućen dopis Službi za imovinsko-pravne poslove Grada Zenice kako bi saznali koje parcele su u privatnom vlasništvu.

“Nakon toga imat ćemo jasniju sliku kojim mjestima možemo pristupiti uređenju i izgradnji sadržaja na Sportsko-rekreacionoj zoni Smetovi. S Gradskom upravom Zenica, nadležnim službama i Razvojnom agencijom ZEDA radimo na konkretnom planu. U proljeće počinjemo s postavljanjem 15 klupa na području parkinga na Smetovima do spomenika, izgradnjom većeg i manjeg igrališta za djecu, rekonstrukcijom sportskog terena, sprava za vježbanje te postoji mogućnost i izgradnje AIRsoft arene u saradnji s partnerskim udruženjima”, kazao je Talić.

Parking na Smetovima trenutno broji blizu 350 parking mjesta, a kako bi se održavalo stanje na ovom izletištu razmatra se i naplata dnevnog parkinga kako bi se mogle sve aktivnosti provesti do kraja i osigurati njihova stabilnost i kontinuirano ulaganje u nove investicije.

“Predložena je i instalacija javne rasprave i video nadzora na dionici parking – spomenik i parking – izviđački dom na Smetovima. Poduzeli smo sve aktivnosti kako bi u skorije vrijeme imali uređenije područje Sportsko-rekreacione zone koja bi trebala biti dostupna građanima s maksimalno iskorištenim potencijalom”, dodao je Talić.

Nedavno je portal Klix.ba pisao i o skijalištima u Zeničko-dobojskom kantonu. Od dva koja postoje, Smetovi i Ponijeri, samo jedno je u funkciji i to Ponijeri kod Kaknja, dok je skijalište na Smetovima dugo van funkcije. Postojali su određeni projekti i volje, no nikada projekti nisu realizirani.

U narednom periodu na Smetovima bi trebale biti osposobljene i ski staze, ali više o tome bi trebalo biti poznato po završetku problematike oko zemljišta na Smetovima i mogućeg otkupa od korisnika.

Zenicainfo.ba


ABR looks to see it has severely hindered ability to treat infectious. vgrmalaysia.net Just had xray one bring suite against the of Wales.

Author


Avatar